In Cuba groeien drie soorten bananen:
dessert-, rode en bakbananen
We hebben in Cuba een aantal bananenplantages bezocht en
natuurlijk ook diverse bananen geproefd
De bananen smaken veel zoeter dan in Nederland (waarschijnlijk omdat ze in de zon rijpen) maar de rode banaan vond ik het lekkerst
De dessertbanaan heeft een dikke schil die eenvoudig van het vruchtvlees loslaat, is geel en circa 20 cm lang
De bloem die onder aan de tros zit, is ook eetbaar en heeft en ietwat wrange en licht zoete smaak
De rode banaan of Cuba-banaan is een vrucht die behoort tot het geslacht Musa waartoe ook de gewone dessertbanaan behoort
De rode banaan is ongeveer 12 cm lang en daarmee
kleiner dan de dessertbanaan
De schil heeft een groenrode tot rode kleur, veroorzaakt door de
anti-oxidant bètacaroteen
Het vruchtvlees is crème tot lichtroze van kleur en de smaak is iets zoeter dan die van de dessertbanaan
De vrucht kan zowel vers als gebakken gegeten worden
De bakbanaan (ook wel kookbanaan genoemd) is een vrucht die gebakken of gekookt wordt gegeten
Door het hoge zetmeelgehalte is de onrijpe, rauwe vrucht
moeilijk verteerbaar
De bakbanaan is 30 tot 40 cm lang en dus veel langer dan de dessertbanaan en heeft een harde schil
De kleur van de bakbanaan is groen, geel of roodachtig
In tropische landen is de bakbanaan een belangrijk onderdeel van de maaltijd, vergelijkbaar met de aardappels in Nederland
Bakbanaan is het best te gebruiken als de schil helemaal zwart is geworden want dan is hij erg makkelijk te verwijderen
Van onrijpe bakbananen worden ook bananenchips gemaakt
Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid
('s werelds grootste kruid)
Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend
Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als nagerecht dan wel als tussendoortje wordt gegeten
De banaan krijgt zijn kromme vorm doordat door de zwaartekracht de bloemtros naar beneden gaat hangen, maar de vruchten naar boven blijven groeien
Het heeft dus niets met het 'groeien naar het licht' te maken
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Thank you for leaving a comment. To prevent spam, I moderate all writen comments to my blogposts before publishing --- Dankjewel voor je reactie. Om spam te voorkomen, modereer ik elke reactie voordat deze definitief word geplaatst.