zaterdag 14 maart 2015

"Kopi Luwak of civet koffie" van civetkatten die leven op een boerderij en worden gedwongen om koffiebonen te eten

                 

Kopi Luwak of civet koffie op Bali verwijst naar de zaden van de koffiebessen
nadat ze zijn opgegeten door de Loewak

Klik op de foto om te vergroten

De naam Luwak wordt ook gebruikt als merk


De producenten van de koffiebonen beweren dat de koffie
verbeterd door de spijsvertering van de kat


De civetkat eet de bessen waarna in het spijsverteringskanaal
fermentatie optreedt

De enzymen sijpelen in de bonen die voor een betere smaak zorgen

Koffiebonen die zijn opgegeten en uitgepoept worden schoon gemaakt en gebrand



De traditionele methode van het verzamelen van uitwerpselen van wilde civetkatten heeft plaats gemaakt voor intensieve landbouwmethoden waarbij civetkatten in kooien onder dwang de koffiebonen moeten eten

Deze methode heeft de productie verhoogd

De behandeling van de civetkatten gebeurt soms onder gruwelijke omstandigheden
waaronder isolatie, slechte voeding, kleine kooien en een hoog sterftecijfer


Deze behandeling wordt ook bekritiseerd door de traditionele boeren omdat
de civetkatten niet mogen kiezen wat ze eten

De bonen zijn van slechte kwaliteit in vergelijking met de bonen
die in het wild worden verzameld

Kopi Luwak is de duurste koffie ter wereld met prijzen van
€ 550 tot US $ 700 per kilogram 


Echte Kopi Luwak van wilde civetkatten is moeilijk te koop in Indonesië

Er is weinig handhaving met betrekking tot het gebruik van de naam "Kopi Luwak",
en er is zelfs een lokaal koffiemerk genaamd "Luwak"

Deze koffie kost minder dan US $ 3 per kilogram maar wordt soms online verkocht
onder het mom van echte Kopi Luwak


Kopi Luwak wordt voornamelijk geproduceerd op de eilanden
Sumatra, Java, Bali en Sulawesi

De oorsprong van Kopi Luwak is nauw verbonden met de geschiedenis
van de koffieproductie in Indonesië

In het begin van de 18de eeuw vestigde Nederlandse koffieplantages
zich op Java en Sumatra


Tijdens de periode van het Cultuurstelsel (1830-1870) verboden de Nederlandse boeren
de plantage arbeiders koffie te plukken voor eigen gebruik

De inboorlingen ontdekte dat bepaalde soorten Musang of Luwak (Loewak) de koffievruchten
aten en vonden de koffiezaden onverteerd in hun uitwerpselen terug

De inboorlingen verzamelden deze uitwerpselen en reinigde en roosterde de bonen

De roem van aromatische civet koffie verspreide zich onder de lokale bevolking
naar de Nederlandse plantage-eigenaren

Het werd al snel hun favoriete koffie maar de civet koffie was erg duur,
zelfs tijdens het koloniale tijdperk


We hadden een rondleiding op een koffieplantage waar deze 
"Kopi Luwak of civet koffie" werd geproduceerd


We kregen een rondleiding en uitleg over het productieproces van de Luwak koffie


Daarna konden we verschillende soorten koffie en thee proeven



Je kon een kopje echte Luwak koffie bestellen die op een speciale manier werd gezet


Ik vind het niet juist om een dier te laten lijden voor een kopje koffie
en heb daarom ook geen koffie besteld of gekocht

2 opmerkingen:

  1. Jakkes Xandra, wat een manier om met beesten om te gaan.
    Ik lees altijd meet plezier je verhalen, maar deze keer had ik toch heel andere ideeën.
    Wel bedankt voor dit stukje van je belevenissen..
    Groetjes Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Thea,

      De chauffeur vroeg ons of we wilden kijken op een koffieplantage. Als ik van tevoren had geweten dat deze dieren hier zo werden behandeld dan was ik er niet naar toe gegaan... Maar ja wie weet waarschuw ik mensen nu om deze Luwak plantages NIET te bezoeken...

      Groetjes Xandra

      Verwijderen

Thank you for leaving a comment. To prevent spam, I moderate all writen comments to my blogposts before publishing --- Dankjewel voor je reactie. Om spam te voorkomen, modereer ik elke reactie voordat deze definitief word geplaatst.