In Baracoa hebben we Finca La Esperanza bezocht om te zien hoe
cacao groeit en wordt verwerkt
De cacaoboom (Theobroma cacao) levert cacaobonen waarvan onder meer chocolade wordt gemaakt
De boom stelt hoge eisen aan neerslag,temperatuur en bodemvruchtbaarheid
Cacaobomen groeien slecht in de volle zon en daarom wordt cacao meestal onder schaduwbomen geteeld
Een cacaoboom wordt meer dan 50 jaar oud, tot 10 meter hoog en heeft een matig dikke stam
De stam vertakt zich op 1 meter van de grond in maximaal 5 wijd uitstaande hoofdtakken die zich verder vertakken
De boom heeft een dichte bladerkroon en de bladeren zijn leerachtig
Als de boom ongeveer 4 jaar oud is gaat hij bloeien
De kleine witte of roze bloemen zitten direct op de stam en
op de dikke takken
Als hij eenmaal is gaan bloeien, bloeit de cacaoboom zonder ophouden vrijwel het hele jaar door en de boom draagt dan ook
constant vruchten
Ondanks de lange bloei, levert de cacaoboom maar
30 tot 40 vruchten per jaar
Ze worden geplukt en vervolgens opengebroken
Elke vrucht bevat 40-50 'bonen' die elk ongeveer een gram wegen
Een gemiddelde cacaoboom levert per jaar maar 1 tot 2 kilo bonen
De cacaobonen worden, met het vruchtvlees dat er nog aanzit, door schimmels en bacteriën gefermenteerd
Deze fermentatie duurt ongeveer vijf dagen en hierbij loopt de temperatuur op tot 50 graden
De kiem van het zaad wordt gedood en de kleur van de bonen verandert van paars naar bruin
Door het fermenteren worden de smaakvoorlopers voor de chocoladesmaak gevormd
De bonen worden in de zon gedroogd
Hieronder zie je een bal van pure cacao
De gedroogde bonen worden vervolgens geroosterd
De chocolademelk was gemaakt van pure cacao
en smaakte erg lekker
Natuurlijk hebben we in Baracoa een voorraad
chocola gekocht voor thuis
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Thank you for leaving a comment. To prevent spam, I moderate all writen comments to my blogposts before publishing --- Dankjewel voor je reactie. Om spam te voorkomen, modereer ik elke reactie voordat deze definitief word geplaatst.