maandag 12 mei 2014

In Baracoa zagen we het proces van cacaoboon tot chocolade



In Baracoa hebben we Finca La Esperanza bezocht om te zien hoe cacao groeit en wordt verwerkt

De cacaoboom (Theobroma cacao) levert cacaobonen waarvan onder meer chocolade wordt gemaakt


De boom stelt hoge eisen aan neerslag,temperatuur en bodemvruchtbaarheid

Cacaobomen groeien slecht in de volle zon en daarom wordt cacao meestal onder schaduwbomen geteeld

Een cacaoboom wordt meer dan 50 jaar oud, tot 10 meter hoog en heeft een matig dikke stam

De stam vertakt zich op 1 meter van de grond in maximaal 5 wijd uitstaande hoofdtakken die zich verder vertakken

De boom heeft een dichte bladerkroon en de bladeren zijn leerachtig


Als de boom ongeveer 4 jaar oud is gaat hij bloeien

De kleine witte of roze bloemen zitten direct op de stam en
op de dikke takken

Als hij eenmaal is gaan bloeien, bloeit de cacaoboom zonder ophouden vrijwel het hele jaar door en de boom draagt dan ook
constant vruchten


Ondanks de lange bloei, levert de cacaoboom maar
30 tot 40 vruchten per jaar





Ze worden geplukt en vervolgens opengebroken



Elke vrucht bevat 40-50 'bonen' die elk ongeveer een gram wegen

Een gemiddelde cacaoboom levert per jaar maar 1 tot 2 kilo bonen


De cacaobonen worden, met het vruchtvlees dat er nog aanzit, door schimmels en bacteriën gefermenteerd

Deze fermentatie duurt ongeveer vijf dagen en hierbij loopt de temperatuur op tot 50 graden

De kiem van het zaad wordt gedood en de kleur van de bonen verandert van paars naar bruin

Door het fermenteren worden de smaakvoorlopers voor de chocoladesmaak gevormd


De bonen worden in de zon gedroogd


Hieronder zie je een bal van pure cacao


De gedroogde bonen worden vervolgens geroosterd 



De chocolademelk was gemaakt van pure cacao
en smaakte erg lekker


Natuurlijk hebben we in Baracoa een voorraad
chocola gekocht voor thuis


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Thank you for leaving a comment. To prevent spam, I moderate all writen comments to my blogposts before publishing --- Dankjewel voor je reactie. Om spam te voorkomen, modereer ik elke reactie voordat deze definitief word geplaatst.